Inspraakreactie IVBN Wet Betaalbare huur

Inspraakreactie IVBN op consultatie Wet betaalbare huur
 
IVBN heeft gereageerd op de consultatie Wet betaalbare huur. IVBN onderschrijft de doelen van het wetsvoorstel: bescherming van de huurder, voldoende betaalbare woningen in het middensegment, vergroten van het aanbod door nieuwbouwproductie en het stimuleren van verduurzaming.
 
In de reactie wijst IVBN op het belang van een betrouwbaar en stabiel investeringsklimaat met voldoende aanbod van betaalbare, duurzame en kwalitatief hoogwaardige middenhuurwoningen. Dat behoeft een integrale visie en integrale benadering van de woningmarkt door de overheid. Het wetsvoorstel betaalbare huur is daarvan een van de bouwstenen. Echter, het huidige wetsvoorstel en de stapeling van regelgeving door de vele wetgevingsinitiatieven die nog niet op elkaar aansluiten, kunnen averechtse effecten op de lange termijn veroorzaken. Nieuwe investeringen zijn momenteel al moeilijk genoeg door de ‘economische tegenwind’.
 
De uitwerking van dit wetsvoorstel gaat volgens IVBN op onderdelen te ver. Het voorstel biedt niet de noodzakelijke lange termijn zekerheid voor institutionele beleggers in vastgoed. Nieuwbouwprojecten en de verduurzaming van de bestaande voorraad dreigen daardoor financieel onhaalbaar te worden.
 
Zie de volledige inspraakreactie met voorstellen voor aanpassingen om de doelstellingen wel integraal haalbaar te maken.

 Terug