Persbericht IVBN: Woonbranche overhandigt Actieplan Woningveiligheid aan minister De Jonge

Woonbranche overhandigt Actieplan Woonveiligheid aan minister De Jonge


Tijdens zijn bezoek aan de vastgoedbeurs Provada in de RAI ontving woonminister Hugo de Jonge het Actieplan Woonveiligheid uit handen van IVBN-voorzitter Gertjan van der Baan, namens de brancheorganisaties van woningcorporaties, institutionele en particuliere woningeigenaren en bouw-, verhuur- en consumentenorganisaties.


De woonbranche vindt ‘veilig wonen’ een uitermate belangrijk thema. In wetgeving is al een aantal afspraken vastgelegd om woningen zo veilig mogelijk te maken, zoals de verplichting om in elke woning een rookmelder aan te brengen. Veel andere afspraken, die de woonveiligheid van huurders kunnen bevorderen, zijn niet of nog niet wettelijk vastgelegd, zoals het verwijderen van loden leidingen, het vervangen van enkelglas door dubbelglas en/of het aanbrengen van doorvalbeveiliging.


Voor de laatste onderwerpen maken vrienden en familie van Seb Waterreus, die op 11 mei 2021 door een enkelglasraam viel en overleed, zich ook sterk. Met hun initiatief “Hoe veilig woon jij eigenlijk?” scharen zij zich ook achter het Actieplan. Uiterlijk vijf jaar na het overlijden van Seb moeten alle woningen aan de veiligheidseisen uit het actieplan voldoen.


Het initiatief voor het voor het Actieplan Woonveiligheid is genomen door Bouwend Nederland en Vesteda en wordt onderschreven door Aedes, IVBN, Sociëteit Vastgoed, Vastgoed Belang, VGM NL, !WOON en Woonbond.


Bijlage: Actieplan Woonveiligheid


Noot voor de redactie:


Neem voor meer informatie contact op met:
Judith Norbart, directeur IVBN via 070-3000371


IVBN behartigt de collectieve belangen van haar leden (institutionele en andere professionele vastgoedbeleggers) richting politiek en vastgoedmarkt. IVBN biedt een platform voor professionele vastgoedbeleggers en werkt met de leden aan de verdere professionalisering van de sector op gebieden als integriteit, transparantie, verduurzaming en innovatie. IVBN benadrukt de maatschappelijke betekenis van beleggen in vastgoed. De leden exploiteren voor circa 78 miljard euro aan Nederlands onroerend goed en nog eens zo’n 50 miljard euro aan vastgoed in het buitenland. Zij beleggen in woningen (50%), winkels (30%), kantoren (15%), bedrijfsruimten, parkeergarages en overig vastgoed. Het lidmaatschap van IVBN staat open voor (binnen- en buitenlandse) institutionele en andere professionele vastgoedbeleggers met meer dan 250 miljoen euro aan belegd vermogen in Nederland. (Aspirant-)Leden hebben een positieve reputatie in de Nederlandse vastgoedmarkt. De lidmaatschapscriteria hebben betrekking op ‘governance’, transparantie, integriteit en lange termijn horizon.

 

Lees hier meer over het actieplan.

Terug