Voorburg/Nieuwegein, 21 februari 2011

Uitwisseling vastgoeddata via REDEX nu beschikbaar voor de markt

Vier grote partijen in de vastgoedwereld hebben besloten samen gebruik te gaan maken van REDEX, een nieuw, onafhankelijk, digitaal uitwisselingsplatform van vastgoedinformatie. Het samenwerkingsverband bestaat uit ASR Vastgoed Vermogensbeheer, ING Real Estate Investment Management NL (ING REIM NL), Syntrus Achmea en Vastgoed Management Nederland.

REDEX (Real Estate Data EXchange) maakt gebruik van het wereldwijd beschikbare ‘Open Standard Consortium for Real Estate’, een internationaal non-profit samenwerkingsverband van vastgoedorganisaties, die de vastgoedsector effectiever wil laten functioneren door gebruik te maken van digitale gegevensuitwisseling. REDEX werd oorspronkelijk ontwikkeld ten behoeve van ING REIM NL, maar is nu ook geschikt en beschikbaar voor andere marktpartijen. REDEX wisselt niet alleen data uit, maar maakt hierbij tevens gebruik van vooraf uniform gedefinieerde en gecontroleerde informatie, voordat deze in de achterliggende systemen bij zowel de belegger als de vastgoedmanager kan worden gebruikt.

Voor de samenwerkende partijen betekent dit uitwisselingsplatform een grote stap naar een efficiëntere en meer uniforme wijze van onderlinge communicatie. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst REDEX ook te gaan gebruiken voor de uitwisseling van digitale gegevens met bijvoorbeeld taxateurs en de ROZ/IPD-benchmark. Naar verwachting gaan meer vastgoedpartijen gebruik maken van deze digitale ‘postbus’.

REDEX is bij ING REIM NL reeds twee jaar in gebruik voor het uitwisselen van diverse informatiestromen met haar vastgoedmanagers. In de huidige fase betreft dit alle financiële mutaties en alle contract- en ruimte-informatie van de objecten die door haar vastgoedmanagers worden beheerd. Door het gebruik van de open source standaard OSCRE en de daarbij behorende definities, worden de diverse onafhankelijke informatiesystemen uitgevraagd en is ING REIM NL in staat zelf meer (detail) informatie-analyses uit te voeren.

Tijdens presentaties en in samenwerking met onder andere IVBN, VGM NL en PwC zijn diverse partijen benaderd met de vraag om samen te werken aan een marktstandaard gebaseerd op dit uitwisselingsconcept. Door de nu ontstane samenwerking in de stichting REDEX i.o. wordt straks de informatie van een substantieel aandeel van de kapitaalwaarde in Nederland tussen de vastgoedmanager en de belegger via REDEX uitgewisseld.



Noot voor de redactie: Contactpersoon namens stichting REDEX i.o.: ING REIM NL ir. C. Treure 070 341 80 19 / 06 539 844 29 / Cor.Treure@ingrealestate.com. Contactpersoon vanuit IVBN: drs. F.J.W. van Blokland MRICS, directeur IVBN, 070 300 03 71 / 06 542 524 15. Contactpersoon vanuit Vastgoedmanagement Nederland: drs. ing. E.M. Kaandorp 030 608 51 47 / 06 108 925 07. De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) behartigt de gezamenlijke belangen van grote pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders en (al dan niet beursgenoteerde) vastgoedfondsen. De 31 leden hebben voor circa 60 miljard euro aan Nederlands onroerend goed in bezit en nog eens zo’n 150 miljard aan vastgoed in het buitenland. De bij de IVBN aangesloten vastgoedorganisaties beleggen in woningen, kantoren, winkels, bedrijfsruimten en parkeergarages. Zij verhuren circa 133.000 woningen en zijn daarmee de derde aanbiedende partij op de woningmarkt. Het commercieel vastgoed is opgebouwd uit kantoren (circa 6 miljoen m2), winkels (circa 4,5 miljoen m2) , bedrijfsruimten en parkeergarages. IVBN is in 1995 opgericht om de gemeenschappelijke belangen van haar leden te behartigen en de bedrijfstak verder te professionaliseren. Zie verder www.ivbn.nl De branchevereniging Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) richt zich op vastgoedmanagement-organisaties die op professionele wijze vastgoedmanagementdiensten verlenen. Sinds de oprichting begin 2009 hebben 65 vastgoedmanagement-organisaties (met in totaal ruim 2000 medewerkers) zich in VGM NL verenigd. Tot de leden van VGM NL behoren zowel grote (internationale) vastgoedmanagement-organisaties als middelgrote en kleine. Deze leden managen, in opdracht van eigenaren, zowel commercieel onroerend goed als woningen en VvE’s. VGM NL is de erkende gesprekspartner voor markt en overheid. Daarnaast faciliteert zij verdere professionalisering van de branche en integrale kwaliteitsverbetering van het vak, marktvergroting voor en dienstverlening aan haar leden. Zie voor nadere informatie: www.vgm.nl


Terug